2015年11月北京成人本科学位英语统一考试真题及答案
发布时间: 2016-04-13   来源:
关键词:

  一、阅读理解

 

  Passage 1

  Questions 1 to 5 are based on the following passage:

  Jim Thorpe was a Native American. He was born in 1888 in an Indian Territory(印第安人保护区)that is now Oklahoma. Like most Native American children then, he liked to fish, hunt, swim, and play games outdoors. (76) He was healthy and strong, but he had very little formal education. In 1950, Jim Thorpe was named the greatest American football player. He was also an Olympic gold medal winner. But Thorpe had many tragedies in his life.

  Jim had a twin brother who died when he was nine years old. By the time he was 16, his mother and father were also dead, Jim then went to a special school in Pennsylvania for Native American children. There, he learned to read and write and also began to play sports. Jim was poor, so he left school for two years to earn some money. During this time, he played on a baseball team. (77)The team paid him only $15 a week. Soon he returned to school to complete his education. Jim was a star athlete (运动员) in several sports, including baseball, running, and football. He won many awards for his athletic ability, mainly for football. In many games, he scored all or most of the points for his team.

  In 1912, when Jim Thorpe was 24 years old, he became part of the U.S Olympic team. He competed in two very difficult events: the pentathlon and the decathlon. Both require great ability and strength. The pentathlon has five track and filed events, including the long jump and the 1500-meter race. The decathlon has ten track and field events, with running, jumping and throwing contests.

  People thought it was impossible for an athlete to compete in both the pentathlon and the decathlon. So everyone was surprised when Thorpe won gold medals in both events. When the King of Sweden presented Thorpe with his two gold medals, he said, “Sir, you are the greatest athlete in the world.” Thorpe was a simple and honest man. He just answered, “Thanks, King.”

 

  1. From the passage we learn that Jim Thorpe was born in _______.

  A. India

  B. Pennsylvania

  C. Oklahoma

  D. Sweden

 

  2. According to the passage, most American Indian children loved all the following EXCEPT _______.

  A. fishing

  B. hunting

  C. swimming

  D. singing

 

  3. Jim Thorpe started to play sports _______.

  A. before he was nine years old

  B. when he was 16 years old

  C. when he was 24 years old

  D. before his parents passed away

 

  4. The word decathlon in paragraph 3 probably means _______.

  A. jumping

  B. five track and field events

  C. throwing

  D. ten track and field events

 

  5. Which of the following is NOT TRUE?

  A. In 1912, Thorpe went back to finish his college education.

  B. Thorpe won two gold medals in the 1912 Olympic Games.

  C. Thorpe once played on a baseball team for money.

  D. In 1950, Thorpe was named the greatest American football player.

 

  Passage 2

  Questions 6 to 10 are based on the following passage:

  Since its founding in 1948, McDonald's has grown from a family burger(汉堡包)stand to a global fast-food chain, with more than 30,000 locations in 118 countries.

  With 58 million daily customers worldwide, McDonald’s is now so ubiquitous around the globe that The Economist publishes a global ranking of currencies' purchasing power based on the prices charged at the local McDonald’s, called the Big Mac Index(巨无霸指数).That’s not to say that every nation carries the same menu items: choices vary widely depending on location. Some Asian locations serve fried shrimp in a Big Mac roll, while McDonald’s in India doesn’t serve beef at all, relying instead on burgers made from vegetables, rice and beans.

  Not everyone in the world has been happy to greet Ronald McDonald when he moves to town. Many see McDonald's as a symbol of American economic and cultural chauvinism(沙文主义), and European nations in particular have viewed American-style fast food as an insult to their national food. A French farmer, Jose Bove, became something of a national hero in 1999 after he and a group of people destroyed a McDonald's under construction to protest globalization and "bad food." The next year, a bomb exploded in a French McDonald’s,killing a 27-year-old employee. (78) No one claimed responsibility.

  But regardless of whether you like their food or their policies, McDonald’s is still widely seen as one of the true pioneers of peaceful globalization.

 

  6. According to the passage, which of the following statements is NOT TRUE.

  A. McDonald's was founded in 1948.

  B. McDonald’s has opened its restaurants in every city of the world.

  C. McDonald’s has over 30,000 locations in the world now.

  D. McDonald’s was very small in scale in the beginning.

 

  7. The word ubiquitous in Paragraph 2 is most likely to mean ____.

  A. very crowded

  B. very clean

  C. existing everywhere

  D. occurring frequently

 

  8. From Paragraph 2, we can conclude that ____.

  A. McDonald’s designs its menu to suit the local people

  B. millions of young adults got their first job with McDonald’s

  C. the McDonald’s menu sticks to old-fashioned favorites such as the Big Mac

  D. the low prices McDonald’s bring tens of millions of people through its doors every day

 

  9. What did Jose Bove and his people do in 1999 to protest against McDonald's?

  A. They organized a strike.

  B. They protested outside a McDonald’s.

  C. They refused to go to a newly-built McDonald’s.

  D. They destroyed a McDonald’s under construction.

 

  10. In ____, an employee died in a fatal bomb attack on a McDonald’s restaurant in France.

  A. 1998 B. 1999 C. 2000D. 2001

 

  Passage 3

  Questions 11 to 15 are based on the following passage:

  It can be really frustrating (使人沮丧的) for an overweight person to go to a gym and work out with a positive attitude. All one has to do is walk by almost any nice gym and notice all the healthy, sweating, “skinny” members. Sometimes they stare at those of us who are, well, zaftig. It is easy to see the judgment behind their eyes. Who wants to put up with that?

  Many people are self-conscious of their bodies and feel isolated when joining workout classes of while exercising, especially if they are larger than most of the others in the group. Now the fitness industry is finally paying attention. Popular gyms are catering (迎合) to overweight and weight conscious customers by dedicating areas where the “skinny” people are not allowed.

  There are even gyms or programs that require members to be at least 50 pounds overweight to participate.

  Trainers recommend functional fitness as a practical goal, rather than six-pack abs(六块腹肌). (79)They often use text messages to stay in touch with customers.

  Often at these specialized gyms, the trainers are overweight themselves, or working on their own weight goals, and this can help those people with anxiety caused by poor body image. The equipment has been designed for use by larger people. Wider seats, more cushioning, no mirrors, and tinted (有色的) windows for privacy, are all important changes.

  (80)Hopefully these types of gyms will successfully grow in numbers in the future. The idea is a very simple and potentially popular one. If it helps those of us who are bigger exercise more and improve our fitness level, it’s a step in the right direction.

 

  11. The word zaftig in Paragraph 1 is closest in meaning to _______.

  A. fat B. healthy C. friendly D. polite

 

  12. We can infer from the first two paragraphs that _______.

  A. most large gym chains really don’t want members to show up frequently

  B. overweight people are often frustrated and pushed away by traditional gym industry

  C. regular gyms don’t accept overweight people to participate in their programs

  D. overweight people have to pay extra to work out in a gym

 

  13. What is the training goal in the gyms catering to overweight members?

  A. To achieve functional fitness.

  B. To build six-pack abs.

  C. To look like a fitness model.

  D. To be able to run long distances.

 

  14. As for the gyms catering to overweight members, which of the following statements is NOT TRUE?

  A. The machines are designed for larger people.

  B. Tinted windows are used to ensure extra privacy.

  C. There are large mirrors on the walls.

  D. The training goals are more realistic.

 

  15. Which of the following is the best title for the passage?

  A. Improving Women’s Self-confidence through Exercises.

  B. The traditional Gym Industry Is Losing Its Customers.

  C. The Fitness Industry Is Looking for New Directions.

  D. Specialized Gyms Designed for Overweight People.

  【试题点评】在阅读当中,所需要具备的一个最重要的能力就是如何去看到题目之后,定准了位,并且找到那个我们真正应该找到的位置,在四个选项当中去找意思的原文最匹配的选项。

 

  二、词汇用法和语法结构

  16. When Bill came in, I ____ with my friends.

  A. will talk B. talk C. was talking D. have talked

  当比尔进来时,我正在和我的朋友们谈话。

  本题考查时态语态。

 

  17. John made her ____ him everything about her plan for the trip.

  A. to tell B. tell C. told D. Tells

  约翰让她告诉他关于旅行计划的一切内容。

  本题考查动词的固定用法。

 

  18. Lucy goes to school by bike every day, ____ she?

  A. does B. doesn't C. is D. isn't

  露丝每天骑自行车去学校,不是吗?

  本题考查反义疑问句的一致关系。

 

  19. I can’t help ____ whether we should go without raincoats.

  A. wonder B. to wonder C. wondering D. Wondered

  我禁不住想知道是否我们应该去不带雨衣。

  本题考查动词的固定用法。

 

  20. Never in her life ____ in such an important party, where she saw so many pop stars.

  A. Lisa took part B. did Lisa take part

  C. Lisa was taken part D. was Lisa taken part

  take part in 参加

  丽萨在生命中从来没参加过这样重要的宴会,当中她见到了许多流行歌星。

  本题考查倒装语序。

 

  21. The young man, ____ met us at the station yesterday, will show us around the campus this morning.

  A. who B. that C. which D. Whose

  昨天在车站接我们的这个年轻人,今天早上将带着我们参观校园。

  本题考查定语从句。

 

  22. I am not sure whether New York is ____ biggest city in____world or not.

  A. a; a B. a; the C. the; the D. the; a

  我不确定是否纽约是世界上最大的城市。

  本题考查冠词,形容词最高级的用法。

 

  23. Believe it or not, Mike runs ____ than all the other boys in his class.

  A. fast B. faster C. fastest D. more fast

  不管你相不相信,麦克跑的比班上所有其他的男孩都快。

  本题考查副词的比较级。

 

  24. They left London for New York ____ the morning of September 10.

  A in B. on C. at D. of

  他们在九月十号的早上离开伦敦去纽约。

  本题考查介词的用法。

 

  25. Jim can’t go to school today ____ his illness.

  A. in spite of 虽然B. in front of 在。。。之前C. because of 因为D. far from远离

  吉姆今天不能去学校因为他生病了。

  本题考查状语从句连接词。

 

  26. With the____ of a computer, one can do what was impossible in the past.

  A. age年龄 B. air空气C. aid帮助,援助 D. aim目标,目的

  因为计算机的帮助,人们能做过去完全不可能的事情。

  本题考查词汇辨析。

 

  27. I immediately ____ Luke's father from the crowd because they two looked like each other so much.

  A. researched调查研究 B. recognized认出C. reported报道 D.reduced减少

  我立刻在人群中认出了鲁克的父亲,因为他们俩看起来太像对方了。

  本题考查词汇辨析。

 

  28. A friendly relationship between two countries is often based on____ respect, trust and understanding.

  A. lovely可爱的B. mutual相互的 C. bold 大胆的 D. strict严格的

  两国之间的友好关系经常是基于互相尊重,互相信任和互相理解。

  本题考查词汇辨析。

 

  29. Mr. Brown isn't in the office now, but you can ____ a message for him.

  A. give给 B. hand交,递 C. tell告诉D. leave

  leave a massage留个口信

  布朗先生现在不在办公室,但是你能给他留言捎句话。

  本题考查词汇辨析。

 

  30. The boy gave an exciting ____ of his adventureson the island, which attracted a large audience.

  A. opinion意见,观点 B. idea主意,计划C. account描述,账单 D. appearance外表,出现

  这个男孩对于他在岛上的冒险做了一个令人兴奋的描述,吸引了很多的听众。

  本题考查词汇辨析。

 

  31. Get in the car. There's enough ____ for you.

  A. room空间(不可数名词) B. seat 座位(可数名词)C. spot 斑点D. area区域,地区

  进车里来,里面你有足够的空间/位置。

  本题考查词汇辨析。

 

  32. His face looks ____ but I can't remember where I met him.

  A. alike相似的,B. familiar熟悉的C. like相像的 D. similar相似的

  他的脸看起来很熟悉,但是我记不得我在哪儿见过他了。

  本题考查词汇辨析。

 

  33. We must make ____ our minds where to go for our vacation this winter.

  我们必须决定这个冬季我们去哪里度假。

  A. out B. up C. for D. in

  make out填写;理解 make up one's minds决定 make for 走向,导致,攻击

  本题考查动词固定搭配的辨析。

 

  34. China is rich in natural resources, but they are not evenly ____.

  A. dismissed解散,下课 B. contributed捐献,投稿 C. disturbed扰乱的D. distributed分布的分散的

  中国富有自然资源,但是它们分布不均。

  本题考查词汇辨析。

 

  35. Taken in time, the medicine can be quite ____.

  A. effective有效的B. affected受到影响的 C. efficient有效率的 D. sufficient充分的足够的

  及时服用,这个药很有效。

  本题考查词汇辨析。

 

  36. The ____ edition of the dictionary is far better than the previous ones.

  A. late迟的,已故的,前任 B. lately近来,最近C. latest最新的,最晚的 D. lasting持久的,永恒的

  最新版的词典比以前的词典要好很多。

  本题考查词汇辨析。

 

  37. Big waves turned ____ the boat, causing many people to fall into water.

  A. up B. down C. in D. over

  turn up 出现发生; turn down=refuse拒绝; turn in上床睡觉,上交 turn over翻倒颠覆

  大浪把船打翻了,造成很多人掉进了水里。

  本题考查动词固定搭配的辨析。

 

  38. On reaching home, I discovered that I ____ my keys at the office.

  A. left B. have left C. was left D. had left

  快到家了,我发现我把钥匙丢在办公室了。

  本题考查时态语态。

 

  39. By the time she leaves the stage next month, she ____ for sixty years.

  A. will have performed B. has performed

  C. will be performing D. will perform

  到下个月她离开舞台时,她将已经表演了60年。

  本题考查时态语态。

 

  40. I appreciated ____ to your school to give a lecture.

  A. to be invited B. to have invited

  C. having invited D. being invited

  我感谢你们学校邀请我来做这场讲座。

  本题考查动词的用法。

 

  41. ____, follow the directions on the bottle carefully.

  A. When taken drugs B. When taking drugs

  C. When one takes drugs D. When to take drugs

  当吃药的时候,仔细地按照瓶子上的说明服用。

  本题考查状语从句。

 

  42. Mr. Smith____ be in the bookstore because I saw him in his office a moment ago.

  A. must not B. can't表示可能性C. may not D. needn't

  史密斯先生不可能在书店,因为刚才我看见他在他的办公室里。

  本题考查情态动词。

 

  43. The plants would have grown all right if she ____ them properly.

  A. had watered B. watered

  C. has watered D. waters

  如果她恰当地给它们浇水的话,这种植物将长得很好。

  本题考查虚拟语气。

 

  44. All the evidence pointed to the conclusion ____ he was guilty.

  A. which B. that C. as D. so

  所有的证据都指向这个结论:他罪了犯。

  本题考查同位语从句。

 

  45. ____ she likes the present is not clear to me.

  A. If B. What C. Which D. Whether

  我不清楚她是否喜欢这个礼物。

  本题考查名词性从句。

 

  三、挑错

  46. Fred, together with his friends, are planning a trip to the beach at the vacation.

  A B C D

  费瑞德和他的朋友们正计划假期去海滩旅行。

  本题考查主谓单复数的一致关系。

 

  47. Readingthe novel, he returned to the library and borrowed another one.

  A B C D

  看完这本小说之后,他还给图书馆并借了另外的一本书。

  本题考查非谓语动词的现在分词的完成时态。

 

  48. I don't feel like going out now: I'm not used to have a walkafter dark.

  A B C D

  我不想现在出去,我不习惯天黑后散步。

  本题考查非谓语动词ving形式。

 

  49. I don't know what was happenedto him when he went home alone.

  A B C D

  我不知道他独自回家之后发生了什么。

  本题考查动词时态语态。

 

  50.We think that impossible for them to work out those math problems within such a

  A B C D

  short time.

  我们认为这是不可能的在这么短时间他们能把这些数学题做出来。

  本题考查从句或者代词常见错误。

 

  51. It is very important for the strong man to know that whatever strong he is he

  A B C D

  cannot be the strongest.

  对这个强壮的人来说,这是非常重要的:他知道无论他多强壮,他也不能成为最强壮的人。

  本题考查从句连词常见错误。

 

  52. I'm still unable to make myselfunderstandin the discussion which worries me a

  A B C D

  lot.

  本题考查非谓语动词过去分词常见错误。

  我依然在讨论中不能让别人理解我,这让我很苦恼。

 

  53. Though Dick is five years old this coming week, but he is still unable to speak.

  A B C D

  尽管迪克下周就五岁了,但是他依然不能说话。

  本题考查并列结构常见错误。

 

  54. The more learned a man is, and more modest he usually is.

  A B C D

  一个人学识越多,他通常就越谦虚。

  本题考查并列结构常见错误。

 

  55. The reason I cannot go with you is becauseI am really busy.

  A B C D

  我不能跟你同去的原因是我真的很忙。

  本题考查从句连词常见错误设。

 

  四、完形填空

  Some people think of life as a game. There are similarities between life and games: both can be played, both have rules, and both turn out winners and losers. There are differences __56__ the two, however. Games make you __57__ away from life; the more you play, the less you pay __58__ to the more important things in life.

  In life, you get only one chance to play. When your life is over, the game is over. Life is not a game. Life is the __59__ thing. Life is unpredictable(不能预测的); you can play it right and still __60__.Life is not always fair; one wrong move or one bad choice may __61__ too many such moves or choices in life. Take a chance with your life and it could be the last chance you get. Life isn't always fun, but it can be if you decide to make it that __62__.

  __63__, the advice is "Enjoy your life; take risks, but don't engage __64__ risky behavior." Think __65__ the things you do and the things you shouldn't do. Don’t play with your life in the following points.

  Don't play with your safety. Don't ignore proven safety measures. Safety measures and safety equipment have one purpose: to __66__ you safe. _67__ your seat belt when you drive a car; wear a helmet(头盔)when you __68__ a motorcycle. Your safety is in your __69__.

  Don't play with money. You can make your money _70__ or you can throw it all away. Don't pay with a credit card if you don't have the money to pay __71__ the bill when it comes. Save some of your money. Think twice before __72__ a purchase, no matter how __73__ it is. Skip (省去) the cup of coffee or the can of soda each day, and save the money you would have spent. In just a few years, you will have saved thousands of dollars. Save more, and you'll have more. The habits you __74__ today will affect you financially for the rest of your life. Learn how to __75__ your money.

 

  56. A. beyond B. besides C. between D. among

  57. A. engage B. turn C. change D. think

  58. A. attention B. resistance C. importance D. vacation

  59. A. proud B. short C. false D. real

  60. A. lose B. succeed C. pass D. earn

  61. A. awake B. permit C. cause D. arise

  62. A. energy B. trip C. hope D. way

  63. A. Besides B. Thus C. Also D. But

  64. A. at B. out C. in D. to

  65. A. about B. with C. beside D. down

  66. A. turn B. keep C. gain D. reach

  67. A. fasten B. prevent C. pretest D. resist

  68. A. get B. sit C. move D. ride

  69. A. gloves B. areas C. hands D. sights

  70. A. intend B. shorten C. grasp D. grow

  71. A. at B. for C. with D. out

  72. A. make B. take C. making D. taking

  73. A. small B. short C. high D. big

  74. A. develop B. extend C. Instruct(ion) D. offend

  75. A. promote B. manage C. consider D. overlook

  【试题点评】完型填空为了测试考生实际应用英语的能力和语感。具体说来,是从语篇的角度综合测试考生的阅读理解能力、词汇的掌握和对英语习惯用语的熟悉程度、以及语法规则的灵活运用。这部分大家一定要注重思路和寻找线索能力的训练,一般做题的基本思路是,根据已知信息去填空,根据空前后的线索来选择填什么。

 

  五、翻译

  Section A 英译汉

  76. He was healthy and strong, but he had very little formal education.

  他健康且强壮,但是却几乎没受过正规教育。

  他既健康又强壮,但是他几乎没有接受过正规教育。

 

  77. The team paid him only $15 a week.

  这个团队只支付他每周15美元。

  这只球队每周仅支付给他15美金。

 

  78. No one claimed responsibility.

  没有人宣称对此事负责。

 

  79. They often use text messages to stay in touch with customers.

  他们经常使用短信和顾客保持联系。

 

  80. Hopefully these types of gyms will successfully grow in numbers in the future.

  这些类型的健身房很有希望在未来成功的大量增加。

  这类健身房将在未来有望成功,数量会大量增加。

  【试题点评】翻译试题由两部分组成。本部分是英译汉,要求考生把前面阅读理解文章中画线的五个句子译成中文,要求译文达意,无重大语言错误。主要考核学生词汇、语法、句型等方面综合运用语言的能力。

 

  Section B 汉译英

  81.请带把雨伞以防下雨。

  Please bring an umbrella in case it rains.

  Please bring an umbrella with you in case it rains.

 

  82.你应该听老师的话。

  You should listen to the teacher.

  You are supposed to listen to your teachers.

  You are expected to listen to your teachers.

  You ought to listen to your teachers.

 

  83.汤姆每天下午打篮球。

  Tom plays basketball every afternoon.

 

  84.足球是一项培养孩子跟别人合作的运动。

  Football is a sport that develops the cooperation/collaboration between children and others.

  Soccer is a sport that cultivates/fosters the teamwork between children and others.

 

  85.同学们都在忙着准备考试。

  The students are busy preparing for the exam.

  The students are busy with the preparation of the test/examination.

  【试题点评】翻译试题由两部分组成。本部分为汉译英,要求考生把五个难度适中的中文句子译成英文,要求译文达意,无重大语言错误。翻译部分主要考核学生词汇、语法、句型等方面综合运用语言的能力。

 

  参考答案

  一、阅读理解

  1-5 CDBDA 6-10 BCADC 11-15 ABACD

 

  二、词汇用法和语法结构

  16-20 CBBCB 21-25 ACBBC 26-30 CBBDC 31-35 ABBDA

  36-40 CDDAD 41-45BBABD

 

  三、挑错

  46-50 BACBA 51-55 DCBCC

 

  四、完形填空

  56. C 57. B 58. A 59. D 60. A 61. C 62. D 63. B 64. C 65. A 66. B 67. A 68. D 69. C 70. D 71. B 72. C 73. A 74. A 75. B

 

  五、翻译

  Section A 英译汉

  76. He was healthy and strong, but he had very little formal education.

  他健康且强壮,但是却几乎没受过正规教育。

  他既健康又强壮,但是他几乎没有接受过正规教育。

  77. The team paid him only $15 a week.

  这个团队只支付他每周15美元。

  这只球队每周仅支付给他15美金。

  78. No one claimed responsibility.

  没有人宣称对此事负责。

  79. They often use text messages to stay in touch with customers.

  他们经常使用短信和顾客保持联系。

  80. Hopefully these types of gyms will successfully grow in numbers in the future.

  这些类型的健身房很有希望在未来成功的大量增加。

  这类健身房将在未来有望成功,数量会大量增加。

  【试题点评】翻译试题由两部分组成。本部分是英译汉,要求考生把前面阅读理解文章中画线的五个句子译成中文,要求译文达意,无重大语言错误。主要考核学生词汇、语法、句型等方面综合运用语言的能力。

  Section B 汉译英

  81.请带把雨伞以防下雨。

  Please bring an umbrella in case it rains.

  Please bring an umbrella with you in case it rains.

  82.你应该听老师的话。

  You should listen to the teacher.

  You are supposed to listen to your teachers.

  You are expected to listen to your teachers.

  You ought to listen to your teachers.

  83.汤姆每天下午打篮球。

  Tom plays basketball every afternoon.

  84.足球是一项培养孩子跟别人合作的运动。

  Football is a sport that develops the cooperation/collaboration between children and others.

  Soccer is a sport that cultivates/fosters the teamwork between children and others.

  85.同学们都在忙着准备考试。

  The students are busy preparing for the exam.

  The students are busy with the preparation of the test/examination.

    
      同学可以下载word版题目附件。  [点击下载]


  


相关文章
没有相关信息
Produced By CMS 网站群内容管理系统 publishdate:2017/08/11 16:34:51